ДО 15 ФЕВРУАРИ НАД ЕДИН МИЛИОН ФИРМИ ТРЯБВА ДА АКТУАЛИЗИРАТ ДАННИТЕ В КЗЛД

Ръководствата на вътрешната комисия в Народното събрание и на Комисията за защита на личните данни са се договорили миналия четвъртък да подготвят законови промени, които да облекчат процедурата по регистрация и актуализация на оператори на лични данни. Промените в закона трябва да бъдат подготвени от комисията за защита на личните данни, а ангажиментът на депутатите е възможно най-бързо да ги внесат за обсъждане в пленарна зала. Пред „Капитал“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова обясни, че вече има подготвен проект, който ще бъде даден още този месец на депутатите. Комисията планира да използва германския или испанския опит в тази област. В Германия не се изисква специална регистрация на операторите на лични данни. В Испания всичко става по електронен път и няма нужда да се ходи до комисията.

На 15 февруари изтича срокът, в който над един милион фирми трябва да актуализират данните в регистрите на комисията. Вчера, след разговора с Венета Шопова, от комисията изпратиха допълнително служители, които да помагат на гражданите с подаване на информация. Днес опашките пред входа на сградата бяха намалели значително, а изпратените допълнително служители продължаваха да работят.

Според Шопова има възможност за удължаване на срока за подаване на документи за актуализация на данните за операторите на лични данни. Това обаче ще зависи от това дали опашките пред сградата на комисията ще продължат. Срокът за актуализация вече веднъж беше удължен. Първоначално той беше 31 декември 2009 г., но по-късно беше удължен до 15 февруари. Венета Шопова съобщи още, че ще предложи на комисията да отпадне необходимостта молбите за освобождаване от задължение за регистрация администратори на лични данни да се изпращат по пощата или да се подават в деловодството. Предложението на Шопова, което беше направено и от читатели на „Капитал“, е молбите да се изпращат само по електронен път.